Update van ons, voor jou

Als strategische storytellers praten wij graag over en namens anderen, dat is ons vak. Toch is het goed om af en toe ook iets meer over jezelf – je drijfveren, je activiteiten en je ambities – te delen. Vandaar deze nieuwsmail, aan de relaties die ons zo dierbaar zijn.

Het afgelopen jaar heeft ons gesterkt in de overtuiging dat we voor onze klanten van grote meerwaarde zijn. Mede ook met dank aan ons toegewijde team. Wij laten ons door tegenslag niet kennen en hebben de kracht, middelen en flexibiliteit hier soepel mee om te gaan. Door op een slimme manier in te spelen op een veranderende realiteit. Uren van discussie zijn door de jaren heen gewijd aan het Darwinistische begrip ‘survival of the fittest’. Wij kunnen ons vinden in de theorie dat zij die het beste in staat zijn om zich aan de veranderende omstandigheden aan te passen de meeste kans hebben op succes.

Tegelijkertijd, als 2020 ons één ding heeft doen ervaren is dat wij als individuen uiterst kwetsbaar zijn en dat je elkaar moet helpen. Wij hebben meer dan ooit de kracht van de werkrelatie met onze opdrachtgevers gevoeld. Natuurlijk zijn wij bereid zakelijke afspraken aan te passen als iemand het moeilijk heeft. En andersom kunnen wij op onze opdrachtgevers rekenen, zo is gebleken, en laten zij ons niet vallen bij zwaar weer. Wij zijn hen hiervoor zeer dankbaar.



Het PR-vak blijft in beweging, en onze opdrachtgevers bewegen mee.

Klik op de logo’s om meer te lezen:




… 5 REFLECTIES

1. Kritische blik

De mondiale crisis waar wij allemaal mee te maken hebben, dwingt tot herijking en reflectie. Zijn wij als organisatie op de goede weg en is ons team optimaal ingericht op de omstandigheden? Hoe zorgen we ervoor dat klanten optimaal bediend blijven in een nieuwe realiteit? Kritisch naar jezelf durven kijken, als aanvulling op zelfvertrouwen, is wat ons betreft een teken van kracht. Een eerlijke blik op onszelf en het PR-vak heeft de afgelopen maanden nuttige inzichten opgeleverd. Bij zo’n moment van beschouwing hoeft de conclusie overigens niet te zijn dat je iets fout doet. De bedoeling is inzichtelijk te krijgen wat er nog beter kan.

2. Koester de pers

Het is niet eenvoudig te duiden wat Donald Trump de wereld heeft gebracht met zijn presidentschap. Maar positief benaderd heeft hij ons meer dan ooit laten zien wat het belang van persvrijheid is. Een goed functionerende democratie kan niet zonder journalisten die bestuurders, politici, CEOs en wetenschappers kritisch mogen bevragen. Die onderzoeken, spitten en in kaart brengen. Die ons misstanden tonen, maar ook prestaties en vooruitgang. Wij vinden het nog steeds een voorrecht om zo nauw verbonden te zijn met deze cruciale beroepsgroep.

3. Never assume

De uitdrukking assumption is the mother of all mistakes (of de minder nette variant) is meer dan ooit waar. De enorme hoeveelheid nieuws- en informatiebronnen zorgt voor een aangename snelheid van inzichten en updates, maar ook voor vertroebeling van het onderscheid tussen feit en fictie. Zeker waar het gaat om berichtgeving op social media zijn wij – zeker ook namens opdrachtgevers – kritischer dan ooit. Dat betekent dat we waarde hechten aan de afzender en vooral dat wij onze eigen conclusies trekken, in plaats van automatisch mee te zeilen op trends en hypes. Onze opdrachtgevers waarderen die heldere blik.

4. Open up your mind

Het is een soort gemeengoed om bij slecht nieuws op zoek te gaan naar een ‘schuldige’. Zo kan de premier na elke persconferentie rekenen op een storm aan kritiek. Ongeacht zijn boodschap. En in zware periodes is die collectieve neiging helemaal merkbaar. Meer in het algemeen is er een verharding zichtbaar in de samenleving. De toon is feller en ongefundeerde aantijgingen horen daarbij. Het is helaas de realiteit, maar vanuit een professioneel perspectief biedt het ook een kans. Omgaan met onredelijkheid – in de pers of op social media – vraagt niet om meer felheid, maar om een open mind. Het enige effectieve wapen is wat ons betreft een combinatie van redelijkheid, nuance en inhoud. 

5. Duurzame relaties blijven onze #1 prioriteit

Wat ons betreft zo vanzelfsprekend dat het eigenlijk geen inzicht kan worden genoemd: de klant staat altijd en op ieder moment op #1. En deze tijd laat meer dan ooit zien hoe waardevol het is om de voorkeur te geven aan duurzame relaties. Met sommige van onze opdrachtgevers trekken wij al meer dan twintig jaar op – echt! – en met nieuwe klanten starten wij vanaf dag één een relatie die openhartig, transparant en hecht is. Dát is hoe wij werken. En hoe wij willen werken. Daarin is al die jaren niets veranderd.  



Issue Management

Sommige mensen maken overal een punt van. Dat is natuurlijk geen Issue Management. Maar het proces van besluitvorming rondom relevante onderwerpen managen – zowel binnen de organisatie als daarbuiten – is dat wel. Zeker als de issues stevig zijn, en van grote invloed op het reilen en zeilen van een bedrijf. Anticiperen dan wel reageren in de vorm van heldere communicatie is dan geboden. Ons expertise team bestaat uit zeer ervaren communicatiespecialisten die al jaren opdrachtgevers in de private en publieke sector met toewijding bijstaan in lastige, vaak reputatiebedreigende situaties. Of erger. Ook met onze juridische expertise, die in delicate situaties goed van pas komt. Voor ondersteuning bij crisis PR zijn wij altijd bereikbaar via +316 579 56 215.



… meer Coebergh…

Collega Eelco Parie ontwikkelt momenteel met oud-advocaat, cabaretier, trainer en schrijver Huibert-Jan van Roest een nieuw concept voor mediatraining. Begin 2021 starten zij onder de naam De Plopkap met de eerste trainingen. Wordt vervolgd!

We hebben ons team de afgelopen maanden weer uitgebreid met nieuw talent. Zo versterkt Ouael Mousaoui, die eerder bij Simyo werkte en bij AT5 een programma over politiek heeft gepresenteerd, ons social media team.

Met Maria Carballo, die eerder bij het Stedelijk Museum Amsterdam werkte, hebben wij een doorgewinterde collega voor de administratie in huis.

Meer dan 10% van de marketeers uit DeMedia100 van 2020 van Marketing Report zijn zeer goede bekenden van ons. Opdrachtgevers, danwel zakelijke relaties met wie wij in het recente verleden gewerkt hebben. Toch leuk!

Onze oprichter Gervaise Coebergh is betrokken bij een groot aantal profit en non-profit organisaties en initiatieven. Als investeerder, adviseur en bestuurslid. Sinds kort is ze voorzitter van het bestuur van FEMpreneurhulp, een initiatief dat zich inzet om vrouwelijke ondernemers te ondersteunen, aan te moedigen en te laten excelleren. In tijden van crisis en daarna. Ken je iemand waarvan je denkt dat die support kan gebruiken, neem contact op met FEMpreneurhulp. #SamenSterk


… meer inspiratie…

Dit restaurant in Frankrijk gebruikt 3D augmented reality video’s geprojecteerd op eettafels om de gasten te verrassen tijdens hun maaltijd. Só 2021!

In het kader van jong geleerd, oud gedaan: de 15-jarige Cato ontwierp een serie masks en liet ze meteen ook produceren. Ze zijn op Instagram via @_orangecut_ te bestellen (à 6,50 euro per stuk). Zie ook @_geolinea_ voor meer line art.

Duurzaam genieten van de magie van kleding zonder iets nieuws te kopen? De podcast Articles of Interest geeft uitleg over de geschiedenis en betekenis van verschillende kledingstukken: van de opkomst van casual wear, het ontwerpen van kinderkleding, de impact van spijkerbroeken tot waarom vrouwenkleding zo vaak geen zakken heeft.


Wat kunnen we leren van een land dat zo’n 1.3 miljard monden te voeden heeft. Veel! In het Indiase Mumbai functioneert al ruim 130 jaar een indrukwekkend food delivery systeem waarbij de dabbawalas dagelijks foutloos meer dan 200.000 huisgemaakte maaltijden bij de werkers bezorgen, zonder gebruik van moderne technologie. Er is ook een inspirerende TED Talk over.

Meer food for thought uit India. De ondernemende en inspirerende biljonair Naveen Jain buigt zich over diverse problemen die ons allemaal aangaan. Wat als chronische ziektes een keuze zijn? Is dat een realiseerbaar toekomstperspectief?


Ontwerpstudio VOUW introduceerde in 2020 een nieuw kunstwerk: bekijk hier het poëtische filmpje van de Lightbox. De 100 genummerde werken tonen de stad vanuit de lucht. Wanneer het licht in de directe omgeving van het kunstwerk uitgaat, zie je de sterrenhemel die gewoonlijk boven Amsterdam onzichtbaar blijft. Met dit kunstwerk haal je de Amsterdamse hemel in huis.




Dat het een uitdagend jaar was staat buiten kijf. En we hebben met zijn allen nog geen goed zicht op wat 2021 gaat brengen. Maar wat wij wèl al weten is dat onze opdrachtgevers ook volgend jaar weer op ons rekenen. En dat we een prachtig team hebben. Energiek, gedreven, betrokken, snel, scherp en plezierig om mee te werken. Wij hopen dat ook jullie voldoende lichtpunten zien om er in 2021 helemaal voor te gaan. Gevoed met de kennis en ervaring die dit afgelopen bijzondere jaar ons gebracht heeft.

Maar eerst even pauze: van 24 december tot en met 3 januari is ons kantoor gesloten. Echter, zoals je van ons gewend bent, valt daar in dringende gevallen een mouw aan te passen. En voor crisissituaties en Issue Management zijn wij 24/7 te bereiken via +31 6 53 51 89 68.

Graag tot spoedig, blijf gezond.


Fijne feestdagen in december en al het beste voor 2021!

Gervaise Coebergh & Kiki Hirschfeldt