Update van ons, voor jou.

Deze turbulente tijd, die iedereen op een bepaalde manier raakt, benadrukt het belang van vrijheid van meningsuiting – en een vrije pers. Tegelijkertijd zien we dat de overweldigende stroom aan informatie, over van alles, zorgt voor spanning en verwarring in de samenleving.

En de rol van de journalist schuift daarbij steeds verder op. Van het publiceren van nieuwe informatie en het zoeken naar nieuws is de pers steeds vaker aan het duiden en cureren. Ook de wereld van PR blijft zich ontwikkelen. We worden door alle ontwikkelingen herinnerd aan het belang van goed luisteren en dan pas een oordeel vellen. Van pauzeren en evalueren voordat er ongenuanceerd meningen geventileerd worden. En van het onszelf durven uitspreken, maar wel altijd weloverwogen en niet voortdurend. En nooit zonder dat de feiten gecontroleerd zijn.

Een belangrijke vraag – ook voor veel van onze opdrachtgevers – is hoe je als merk relevant blijft in tijden van crisis. Crisiscommunicatie in coronatijd luistert nauw en vraagt van PR-adviseurs meer dan ooit om inlevingsvermogen en betrokkenheid.

In deze nieuwsbrief delen wij graag een aantal verhalen die een beeld schetsen van hoe wij de afgelopen maanden – zij aan zij met onze opdrachtgevers – hebben geanticipeerd op een nieuwe realiteit.

Te midden van al deze ontwikkelingen, hoe gaat het verder met Coebergh?

Corona maakt solidair

Een crisis maakt saamhorig, solidair en creatief, zo hebben we de afgelopen maanden op talloze plekken kunnen zien. Positieve initiatieven schieten als paddestoelen uit de grond. De consument en de media zijn tegelijkertijd kritischer dan ooit. Sprekende voorbeelden van succesvolle – door de crisis gedreven – initiatieven van onze opdrachtgevers zijn de voedselbankdonatie van KFC en het besluit van Koninklijke Auping om een deel van het productieproces in te richten voor de ontwikkeling van medisch goedgekeurde mondkapjes. Dit soort krachtige initiatieven motiveren en inspireren ons en we zijn er trots op deze maatschappelijke bijdragen wereldkundig te mogen maken.

Maar er zijn natuurlijk ook andere initiatieven waarvan wij het een eer vinden er onderdeel van uit te maken. Denk aan de prestigieuze Bold by Veuve Clicquot, de fameuze internationale award voor zakenvrouwen waarvan wij al jaren preferred partner zijn. Of de Louise Bourgeois-tentoonstelling met werk van deze iconische kunstenares in Museum Voorlinden, waar wij eerder dit jaar bij betrokken waren.

Namens IKEA kondigden wij aan dat er van de wereldberoemde Zweedse balletjes van het meubelconcern nu ook een plantaardige variant op het menu staat. Wij mochten bovendien wereldkundig maken dat IKEA de komende jaren 600 miljoen euro extra in duurzaamheid investeert. Het concern wil tegen 2030 volledig klimaatneutraal zijn.

Sinds onze oprichting, in 1997, hebben wij het voorrecht samen te werken met onafhankelijke denkers, daadkrachtige ondernemers en verbindende leiders. Wij leveren graag een bijdrage aan hun ambitie om de huidige crisis te gebruiken om er een betere wereld van te maken. Voor onszelf en voor toekomstige generaties.

Creatief anticiperen

Een slaatje slaan uit de coronacrisis is uiteraard not done. Maar inhaken en anticiperen biedt voor veel bedrijven en merken een kans om zich van hun beste kant te laten zien.

Zo zijn we trots op Postillion Hotels, dat in zijn Amsterdamse vestiging de allereerste 1,5 meter proof conferentie van Nederland organiseerde. De gedreven topman van de keten participeert actief en zichtbaar in de maatschappelijke discussie over het veilig en verantwoord aanbieden van hotel- en congresdiensten.

De ingetogen, maar feestelijke opening van Hard Rock Hotel Amsterdam American kon eerder dit jaar op veel media-aandacht rekenen. En Hotel De L’Europe Amsterdam introduceerde onlangs een bijzonder concept voor het gebruik van haar fraaie suites.

KFC besloot om tijdelijk afscheid te nemen van de iconische pay-off ‘It’s finger likin’ good’, omdat die niet bij de huidige realiteit past. Het merk paste bovendien zijn logo aan om op ludieke wijze het belang van social-distancing te onderstrepen. Een slimme manier om een serieus onderwerp op een lichtvoetige manier te communiceren.

Via Instagram betrekken merken hun fan community meer dan ooit bij de merkbeleving. Instagram stories zijn op dit moment voor merken de snelle en persoonlijke manier om in contact te komen (en blijven) met volgers. Neem bijvoorbeeld kunstenaar Ines Longevial, die eigen filters ontwerpt of Jacquemus – 2,6 miljoen volgers! – met zijn gepersonaliseerde stickers.

Zelf hebben wij een aantal ontwerpers gevraagd om artistieke achtergronden te creëren voor virtuele vergaderingen op Zoom, Skype en Microsoft Teams. Onze collectie van originele virtuele achtergronden voegt daarmee kleur, originaliteit en leven toe aan online vergaderingen.


Crisis PR

Never waste a good crisis. Deze tijd biedt veel merken de kans om de relevantie voor stakeholders te verhogen. Te opzichtig profiteren van de huidige situatie, of over de rug van een goed doel, wordt terecht afgestraft. Feitelijke, ingetogen en heldere communicatie is geboden. Ons crisisteam bestaat uit zeer ervaren communicatiespecialisten die al jaren opdrachtgevers in de private en publieke sector bijstaan in lastige en reputatiebedreigende situaties. Het belang van professioneel Issue Management en Crisis PR is nu zichtbaarder dan ooit. We helpen onze trouwe en nieuwe opdrachtgevers 24/7 bij crises en issues. Ook met onze juridische expertise, die in delicate situaties goed van pas komt.


Kunstenaars over de hele wereld denken na over kunsttentoonstellingen en publieke optredens in een anderhalve meter setting. De Nederlandse kunstenaars Jólan van der Wiel en Nick Verstand hebben de sociale afstand gecultiveerd tot een uniek, fascinerend en vooral functioneel kunstwerk.

Ook introduceren wij met trots Underpromise: een nieuw bureau voor visuele contentcreatie, dat zich richt op de representatie van kunstenaars en op snelle content-oplossingen. Door kunstenaars aan merken te koppelen levert Underpromise snel hoogwaardige content zonder dure buy-outs, gebruiksbeperkingen of ander gedoe. Ook bij deze nieuwe venture is Coebergh-oprichter Gervaise Coebergh betrokken.

*Afbeelding door Kevin Osepa, vertegenwoordigd door Underpromise, voor Vogue Global

Wat een eer! In de categorie ‘Home & Furniture’ hebben wij een Sabre Award gewonnen voor onze inspanningen en resultaten rond de samenwerking van IKEA met Sonos. Een bekroning die we graag met jullie delen.

Deze crisis maakt ook nederig. Wij realiseren ons in welk ongelooflijk zwaar weer veel partijen zich bevinden en mogen ons gelukkig prijzen prachtige klanten te bedienen en betrokken te zijn bij initiatieven die werkelijk het verschil maken. Dat is een voorrecht en vraagt tegelijkertijd om niet-aflatende inzet, toewijding en betrokkenheid.

Natuurlijk zijn wij ons bewust van onze eigen kwetsbaarheid en zeker daarom is het koesteren van warme relaties belangrijker dan ooit. We hopen je dan ook snel weer te zien en wensen je namens het hele Coebergh team het allerbeste en natuurlijk bovenal veel gezondheid toe!

Gervaise Coebergh & Kiki Hirschfeldt